Sečteno, také letošní Tříkrálová sbírka na Pardubicku bude pomáhat dlouhodobě Zobrazit fotogalerii
30. ledna 2024 Tříkrálová sbírka

Sečteno, také letošní Tříkrálová sbírka na Pardubicku bude pomáhat dlouhodobě

Letošní Tříkrálovou sbírku organizovala Oblastní charita Pardubice v 77 obcích, ve kterých dárci podpořili charitní práci 1 692 287 Kč.

Jak řekla Marie Hubálková, ředitelka pardubické Charity: „Vždy se snažíme dary z Tříkrálové sbírky využívat tak, aby v budoucnu pomohly co největšímu množství klientů a pacientů. Nová střediska sociálních a zdravotních služeb se nám daří budovat také právě díky části financí ze sbírky. Se stárnutím populace navíc chceme být na Charitě dál připraveni pomáhat všem, kteří naši pomoc potřebují.“

Také letos je proto jedním ze záměrů pardubické Tříkrálové sbírky vybudování nového Centra sociálních služeb v Holicích, které krom jiného v budoucnu rozšíří například kapacitu ambulantních odlehčovacích služeb.

Mnoho lidí v produktivním věku se dostává do situace, kdy jejich blízcí nemůžou zůstat sami doma bez pomoci. Pokud pečující přes den chodí do zaměstnání, či má jiné povinnosti, a jeho blízcí nemohou zůstat sami doma, je člověk postaven před zdánlivě neřešitelný problém.

Již řadu let proto pardubická Charita v Mikulovicích provozuje lidově zvanou „školku pro seniory“, oficiálně Ambulantní odlehčovací služby Červánky. Ty pečujícím nabízejí „odlehčení“ ve všední dny od 7 do 17 hodin včetně bezplatné dopravy klientů z domova do střediska a zpět speciálně upravenými automobily.

Stejná služba díky „tříkrálovým“ darům bude součástí Centra sociálních služeb v Holicích. Vedle ambulantních zde budou k dispozici pobytové odlehčovací služby, sociálně zdravotní poradenství, ambulance paliativní medicíny a půjčovna kompenzačních pomůcek. V centru vznikne také nové zázemí Domácího hospice Andělů strážných.

Výnos Tříkrálové sbírky je rozdělen podle předem daného klíče: 65 % vybraných prostředků se vrací Charitám, které je vykoledovaly, 15 % je určeno na velké diecézní projekty, 10 % putuje do krizového fondu, odkud jsou uvolněny při mimořádných událostech, a na pomoc v zahraničí, 5 % využije na své projekty Charita Česká republika, 5 % tvoří zákonná režie sbírky. (www.trikralovasbirka.cz)

Bc. Jan Lohynský

PR pracovník