Dvacátý třetí ročník Tříkrálové sbírky organizovala začátkem roku Oblastní charita Pardubice v celkem 72 obcích. Tato největší dobrovolnická benefiční akce, na které se na Pardubicku podílelo více než dvanáct stovek koledníků a organizátorů, vynesla přes jeden a půl milionu korun, přesně 1 598 221,- Kč.

Chtěla bych nejen za pardubickou Charitu ze srdce poděkovat všem malým a velkým koledníkům a Vám všem, kteří jste otevřeli svá srdce a přispěli na charitní práci jakoukoliv částkou. Mám velkou radost, že se již řadu let daří Vaše dary z Tříkrálové sbírky investovat do projektů, které pomáhají trvale. Rozvoj sociálních a zdravotních služeb pardubické Charity by byl bez drobných i větších darů do tříkrálových pokladniček mnohem obtížnější. Tříkrálová sbírka Oblastní charitě Pardubice v minulosti pomohla například s rekonstrukcemi tří objektů, ve kterých poskytujeme ambulantní a pobytové odlehčovací služby, které slouží klientům i jejich rodinám v době, kdy si pečující sami potřebují odpočinout – odlehčit. Pardubická Charita Tříkrálovou sbírku využívá také jako možnost seznamovat veřejnost s širokou nabídkou charitních zdravotních a sociálních služeb, protože „vždy je lepší vědět a nepotřebovat, než později nevědět, kde hledat pomoc“.

Výnos sbírky je rozdělen podle předem daného klíče:  65 % vybraných prostředků se vrací Charitám, které je vykoledovaly, 15 % je určeno na velké diecézní projekty, 10 % putuje do krizového fondu, odkud jsou uvolněny při mimořádných událostech, a na pomoc v zahraničí, 5 % využije na své projekty Charita Česká republika, 5 % tvoří zákonná režie sbírky. (www.trikralovasbirka.cz)

V roce 2023 Oblastní charita Pardubice využije svou část z výnosu Tříkrálové sbírky k vybudování zázemí mobilního hospice a paliativní ambulance v Dražkovicích a k přípravě dvou nových středisek charitních služeb. Část financí použijeme na humanitární projekty v zahraničí, řešení mimořádných událostí a přímou pomoc lidem v nouzi.

S vděčností za Vaše dary a s přáním zdraví, štěstí a požehnání v roce 2023

Marie Hubálková, ředitelka Oblastní charity Pardubice

Pardubická Charita si velice váží každé pomoci, která jí umožňuje poskytovat zdravotní a sociální služby stále většímu počtu pacientů a klientů. Další nejbližší benefiční akcí, která podpoří poskytování domácí hospicové péče bude již 8. charitní ples, který se po kovidové pauze koná 18. února v Obecním domě v Ostřešanech. Vstupenky lze zakoupit v Turistickém informačním centru na třídě Míru v Pardubicích nebo online na https://www.ticketportal.cz/event/8-CHARITNI-PLES.