„Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich." Matouš 18,20

V sobotu 16. října u příležitosti celorepublikového Dne Charity poutní chrám Panny Marie Pomocné na Chlumku v Luži přivítal poutníky, kteří přišli prosit za své blízké a zároveň podpořit práci pardubické Charity.

Na 32 kilometrů dlouhou cestu se tento slunečný den vydali pěší i cyklističtí poutníci z Pardubic. Tradičně byl vypraven také poutnický autobus z Pardubic se zastávkou v Chrudimi. Mši svatou a koncert smíšeného pěveckého sboru Salvátor bylo možné sledovat také online.

Yvona Klára Begerová, jedna z pěších poutnic, která se na náročnou cestu vydala již potřetí uvedla: „Svoji pouť tradičně jdu za všechny nemocné, trpící. Myslím na to, aby otevřeli svá srdce Pánu, aby dokázali přijmout Jeho milost. On po ničem jiném netouží, než aby lidi uzdravil. Jdu také za všechny ty, za které nikdo neprosí, kteří nikoho nemají.“

Oblastní charita Pardubice podporuje jednotlivce i celé pečující rodiny tak, aby mohli zůstat spolu i v náročných životních situacích. Vše směřujeme k tomu, aby člověk mohl zůstat ve svém přirozeném prostředí, mezi svými blízkými doma a doma mohl i zemřít. Ve své práci pardubická Charita nezapomíná ani na rodiny s dětmi, nabízí Sociálně aktivizační služby, Služby pro pěstouny, bohatý program nabízejí také její dvě rodinná centra v Holicích a v Luži.

Rodina Dvořákových absolvovala pěší pouť již popáté. Manželé Dvořákovi rozvíjí novou charitní iniciativu – Lesní klub svatého Františka ve Svítkově, který od září nabízí předškolní péči o ty nejmenší, založenou krom jiného na křesťanských principech.

V zaplněném chrámu mohli poutníci a návštěvníci mše svaté prostřednictvím lístků odevzdat Boží milosti své individuální prosby za zdraví svých blízkých či poděkovat za péči charitních sester, pečovatelek, lékařů a sociálních pracovníků.

Poutní mši svatou celebroval generální vikář Královehradecké diecéze otec Jan Paseka spolu s otci Josefem Hubálkem z místní farnosti, Stanislavem Tomšíčkem z Vysokého Mýta, Piotrem Antkiewiczem z Pardubic a otcem Janem Barborkou z Diecézního centra života mládeže Vesmír. Jako symbol modliteb a proseb poutníků byla vypuštěna bílá holubička.

Ředitelka Diecézní katolické charity Hradec Králové Anna Maclová ve svém pozdravu poutníkům uvedla: „Tato pouť je nejenom prosbou za nemocné, umírající a trpící, ale také poděkováním Bohu za to, že se nám dává poznat a že právě z Jeho zdroje, z Jeho Boží lásky, vznikla organizace, jako je Oblastní charita Pardubice. Chci poděkovat za Jeho podporu a Jeho požehnání na více než třicetileté cestě a chtěla bych poděkovat všem, kteří se na Pardubicku do charitního díla jakýmkoliv způsobem zapojují.“

Doprovodný program – koncert smíšeného pěveckého sboru Salvátor z Chrudimi pod vedením Tomáše Židka byl opět krásným završením programu v poutním kostele, po kterém následovalo společenské setkání ve Volnočasovém centru v Luži.

Děkujeme Městu Luži za poskytnutí prostor Volnočasového centra pro společenské setkání, firmě Kytky Hana Knížková s.r.o. za darované květiny, panu inženýrovi Janu Kaplanovi z Rovně za let holubičky, za zapůjčení gastro příslušenství panu Františkovi Rybkovi z Bistra Real, Anežce Zbrojové za přípravu bohatého pohoštění pro poutníky.

.

Bc. Jan Lohynský