Podpora romských rodin v Luži

Cílem je integrace romské komunity do majoritní společnosti. Apelujeme na skutečnost, aby romští rodiče posílali děti na střední školy, snažíme se posílit povědomí o důležitosti školní docházky v životě dítěte a snažíme se napomoci romským rodinám v jejich životních situacích. V rámci těchto oblastí se setkáváme s pozitivní odezvou.

Na besedy a setkání dochází pravidelně kolem deseti až patnáct romských žen, které se aktivně zapojují do diskuzí, chtějí se o tématech dozvědět více, zajímají se o problematiku. Domníváme se, že díky snaze romské komunity na schůzky docházet, snaze lektorek a přednášejících předat vše podstatné a díky trpělivosti a ochotě obou stran, se integrace romské komunity velice daří. Již po malých krůčcích sledujeme, jak se mění i romské rodiny (aktivně naši pomoc vyhledávají, obrací se na nás s dotazy, důvěřují nám), přemýšlí o zdravé stravě, usilují o zaměstnání, dotazují se na další témata přednášek apod.

Romské děti učíme pravidlům slušnosti, vytváříme pro ně volnočasové aktivity, které jsou jim přirozené a baví je. Hudební a taneční kroužek vystupuje na akcích typu Den dětí pořádaný Rodinným centrem DaR Luže, vystoupení po Pardubickém kraji, účastní se festivalů, soutěží a dalších kulturních programů.

Romská koordinátor na základní škole

Oblastní charita Pardubice od ledna 2019 spolupracuje se Základní školou Luže. Škola i MŠ mají k dispozici romského koordinátora, který se v rámci projektu Pomoc romským rodinám stará o záležitosti školní problematiky dětí.

Pravidelně navštěvuje Základní školu Luže, kde je k dispozici učitelům, kteří se na ní mohou obracet ve věcech spojených s prospěchem, chováním, organizačními věcmi nebo záležitostmi týkající se spolupráce školy a rodičů. Dále dohlíží na přítomnost dětí ve škole, kontroluje možné případy záškoláctví, prověřuje, zda jsou děti připravené na výuku a mají veškeré školní potřeby.

Doučování dětí v Klubovně pod schody

Již čtvrtým rokem nabízí Oblastní charita Pardubice pomoc rodinám při doučování dětí. Klubovna je pro tyto účely k dispozici v pracovním týdnu od pondělí do čtvrtka v předem určených časech (rozpis naleznete na dveřích klubovny). Doučování vedou Hana Sejkorová a zkušená učitelka a lektorka paní Zvelebilová. V případě zájmu o doučování, navštivte Klubovnu pod schody (Jeronýmova 124, Luže) v odpoledních hodinách nebo kontaktujte romského koordinátora pro město Luži p. Ivana Červeňáka.

Loly Růža se chystá na svá vystoupení

Děti z tanečního a hudebního spolku Loly Růža, pod vedením pana Ivana Červeňáka, pravidelně a poctivě trénují a připravují vystoupení. Připravujeme pro ně také spousty hudebních akcí. Věříme, že si je užijí a budou na nich dosahovat takových úspěchů jako v minulých letech.

Kurz šití

Již pátým rokem Oblastní charita Pardubice realizuje pravidelný Kurz šití, který je určený pro maminky, ale i tatínky. V rámci kurzu se dospělí naučí šít na šicím stroji, vyrobí si praktické pomůcky do domácnosti a podpoří tak vlastní rozvoj a sebevzdělávání. Kroužek probíhá každé pondělí od 15-17 hodin, v Klubovně pod schody, Jeronýmova 124, Luže.

Pravidelné přednášky

Oblastní charita Pardubice v rámci projektu Pomoc romským rodinám realizuje 2 x do měsíce přednášky zaměřené na finanční gramotnost rodičů, vzdělání dětí, volbu zaměstnání, školní problematiku dítěte, důležitost středního vzdělání v životě apod. V rámci těchto přednášek si mohou posluchačky vzít s sebou své děti, kterým je po celou dobu zajištěno hlídání.

Přehled přednášek a aktuální program můžete sledovat na Facebookových stránkách projektu Pomoc romským rodinám.

Aktivity podporují:

Úřad vlády

Aktivita je podpořena z dotačního programu Úřadu vlády ČR Pomoc romským rodinám.

Facebookové stránky projektu Pomoc romským rodinám

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ČR

Aktivita je podpořena v programu Zapojení romského koordinátora do spolupráce romských rodin a mateřské, základní školy a volnočasové aktivity napomáhající úspěšné integraci romských a ostatních dětí Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy ČR.

Hlavním cílem projektu je zapojení romské koordinátorky (Romky, žijící v dané lokalitě) do školních zařízení s využitím komunitní práce. OCHP již 4 rokem spolupracuje se ZŠ a MŠ v Luži. Důvodem byla nespokojenost školských zařízení, která poukazovala na bariéry ve spolupráci a komunikaci s romskými rodiči. Z toho důvodu jsme nabídli oběma stranám využití služeb koordinátorky, která dochází pravidelně do vzdělávacího zařízení, přebírá si od učitelů seznam problémů, které jsou nutné vyřešit, následně navštíví konkrétní rodiny, nabídne pomoc při řešení problému, odkáže na odbornou pomoc nebo spolu s rodiči zajistí nápravu celé věci, čímž dochází k aktivní spolupráci a efektivní komunikaci. Dílčím cílem je podpora školní úspěšnosti romských děti, docházejících do ZŠ Luže, výpomoc při zpracování domácích úkolů, doučování atd. a dále volnočasový kroužek realizovaný pro jednu skupinu dětí v Pardubicích, kde naše organizace sídlí a pro druhou skupinu dětí, žijících v Luži, kde naše organizace působí.

Ministerstvo kultury ČR

Aktivita je podpořena v programu Podpora romské hudební, pěvecké a taneční skupiny Loly Růža Ministerstvem kultury ČR.

Facebookové stránky pěvecké a taneční skupiny Loly Růža

Město Luže

Činnost celoročně podporuje Město Luže.

Pardubický kraj

Činnost celoročně podporuje Pardubický kraj.

Součástí podpůrných aktivit je i smysluplné trávení volného času pro děti v hudebně taneční spolku Loly Růža