Pardubická Charita děkuje třem králům. Vybrali opět přes milion korun

Skupinky koledníků dostaly v první polovině ledna od Oblastní charity Pardubice 425 prázdných pokladniček. Navzdory třeskutým mrazům a chřipkové epidemii se vydaly do ulic, aby lidem popřály krásný nový rok. Na oplátku dostávaly drobné i velmi štědré finanční dary (v jedné pokladničce v Rokytně byla i bankovka v hodnotě 5 000 Kč). V 85 obcích se jim podařilo vybrat celkem 1 009 447 korun. Tyto peníze pomohou hlavně nemohoucím seniorům a lidem se zdravotním postižením v Pardubickém kraji, ale také rodinám s dětmi a umírajícím. Tak by se dala stručně shrnout letošní Tříkrálová sbírka z pohledu pardubické Charity.

Každý, kdo se do sbírky jakkoliv zapojil, si zaslouží velké poděkování. Na pomoc přispěchaly stovky koledníků a vedoucích skupin – jednotlivci, rodiny, školy, skauti, dobrovolní hasiči, sokolové i zástupci dalších organizací. Sbírku podpořili svým vystoupením zpěváci chlapeckého sboru Bonifantes pod vedením Jana Míška, houslisté Miloslava a Petr Zdvihalovi s vnoučaty, pěvecké sbory Pernštýn-Ludmila-Suk, Návrat a chrámový sbor pod vedením Jiřího Kuchválka, hudební skupina Trdlo a Základní umělecká škola Karla Malicha Holice. Koledníkům požehnali pomocný biskup Josef Kajnek a kněží v jednotlivých farnostech. Záštitu nad sbírkou převzali náměstek hejtmana Roman Línek, pardubický primátor Martin Charvát a holický starosta Ladislav Effenberk.

Dobrovolníci pomáhali také s počítáním peněz na obecních úřadech, které započalo již v průběhu sbírky a pokračovalo ve druhé polovině ledna. Stejně jako v minulých letech se nejvíce peněz podařilo získat v Pardubicích (168 917 Kč), Holicích (75 990 Kč), Chrasti (65 420 Kč), Luži (58 796 Kč), Býšti (34 053 Kč) a Horním Jelení (29 715 Kč). Podrobný přehled, kolik peněz se vybralo v jednotlivých obcích, najdete v tomto dokumentu.

Tříkrálová sbírka v Holicích