PŘÍBĚH MĚSÍCE: Sára a medvídek

Vybíráme pro Vás ty nejpoutavější příběhy z činnosti Oblastní charity Pardubice. V červenci si můžete přečíst příběh o malé nešťastné dívce Sáře, které se rozvedli rodiče. Pomůže někdo zmírnit její smutek a nejistotu, která ji trápí? O tom pojednává příběh sociální pracovnice Barbory.

Rodina malé Sáry nás oslovila se žádostí o pomoc, protože dcerka špatně snášela nově zavedenou střídavou péči mezi rozvedenými rodiči. Sára pobývala vždy týden u jednoho rodiče a týden u druhého. Právě přechody mezi oběma rodinami a časté střídání prostředí způsobovaly Sáře velký stres, který se projevoval vždy zkraje týdne pláčem a vztekáním.

Tyto specifické obtíže se pak v pravidelném čase objevovaly i při předávání dívky druhému rodiči na konci týdne. Pro rodiče a jejich nové partnery byla situace velmi naléhavá. Chování a problémy Sáry je trápily. Hledali proto příčiny a důvody, což s sebou přinášelo stres a obviňování. „Kdo za to může a jak to změnit?“ byla často pokládaná otázka, na kterou se těžko hledala odpověď.

Po seznámení s danou situací a členy rodiny jsme postupně začali nacházet cestu, jak tento stres Sáře snížit a zároveň, jak ji přivyknout novému způsobu života. Zkoušeli jsme různé způsoby, jak s holčičkou mluvit o tom, proč se každý týden musí stěhovat, že teď je u tatínka, ale příští týden bude s maminkou. Podporovali jsme rodinu v tom, aby udržovali kontakt Sáry s maminkou a prarodiči v době, kdy byla u tatínka a naopak. Aby přechody pro dívku nebyly tak náročné, vybrali jsme hračku, plyšového medvídka, kterého si Sára nosila vždy s sebou. Sára s medvídkem tak cestovali spolu.

Poskytli jsme psychickou podporu rodině, která se těžce s danou situací vyrovnávala, a podpořili jsme ji v hledání optimálního řešení. Nakonec se podařilo najít způsob, jak Sáře zmírnit stres ze změny prostředí a zvládat začátky a konce týdne. Postupem času se také zlepšila komunikace mezi oběma rozvedenými rodiči a společně se snaží dceři ulehčit její nový způsob života.

Medvídek

Ilustrační foto: Pixabay.com

Sociálně aktivizační služby pro rodiny z dětmi Oblastní charity Pardubice byly podpořeny z výtěžku Tříkrálové sbírky.