MAMI, TATI, PEČUJ, PRACUJ (MATAPE)

• Číslo projektu: CZ.1.04/3.4.04/76.00245

• Období realizace: od 09/2012 do 06/2015

Pomáháme prostřednictvím vzdělávání dospělých

Pohodu v rodině do velké míry ovlivňuje schopnost rodičů najít a udržet si práci, která jim přináší kromě finančního příjmu i spokojenost. Dává nám tedy velký smysl pomáhat prostřednictvím vzdělávání dospělých. V dnešní době dávají zaměstnavatelé pracovní příležitosti především těm, kdo dokáží držet krok s technologickým pokrokem (počítačové kurzy), domluví se s kolegy (komunikace, angličtina), ví, v čem jsou jejich silné stránky (osobní rozvoj) a vědí, čeho chtějí dosáhnout (koučování). Tyto tematické oblasti tvořily páteř vzdělávacího projektu MAMI, TATI, PEČUJ, PRACUJ (www.matape.cz), financovaného z ESF prostřednictvím OPLZZ a státního rozpočtu ČR.

„Projekt můj život změnil, posunul mě dál v mé sebedůvěře, umím si svou cestu už hledat sama,“ říká absolventka Lenka. Od září 2012 do června 2015 využilo nabídky bezplatných vzdělávacích kurzů MATAPE celkem 208 spoluobčanů, nejčastěji matek na rodičovské dovolené. Realizační tým ve složení Mgr. Monika Pavlisová, Mgr. Klára Bartoníčková, Radka Dostálová, Ing. Vojtěch Černík a Vladimíra Krejčíková považuje za skvělý výsledek projektu fakt, že 87% absolventek si po RD našlo práci a 5 žen nově založilo podnikání.

Jedním z cílů projektu bylo napomoci vzájemnému pochopení potřeb zaměstnaných a zaměstnavatelů. Proto expertka projektu poskytla 10 firmám z regionu poradenství prostřednictvím genderového auditu. Na realizaci projektu se v roli partnerů podílelo město Holice a Regionální poradenské a informační centrum Pardubice. V listopadu 2014 byl projekt oceněn Národní cenou karierového poradenství a poté byl vybrán, aby reprezentoval ČR v evropské soutěži inovativních projektů RegioStars. Koncept projektu MATAPE zaujal v osmi zemích Evropy, projevila o něj zájem universita Nicosia na Kypru.