Den Charity nabídne program pro všechny generace

(HRADEC KRÁLOVÉ) Dny otevřených dveří, výstavy, koncerty, soutěže a další zajímavé akce pro děti i dospělé připravily charitní centra v našich regionech k letošnímu Dni Charity. Tuto celorepublikovou kampaň každoročně pořádá Charita Česká republika v září a říjnu u příležitosti svátku sv. Vincence (27. 9.), který je patronem charitních zařízení. Jejím cílem je především „obdarovat“ širokou veřejnost a představit služby Charit.

V Hradci Králové proběhne tradiční výstava dětských výtvarných prací v prostorách Krajského úřadu. Letos soutěžící malovali na téma „Přátelství, pomoc, pochopení - aneb můj život s kamarády“. Na vernisáži v pondělí 25. 9. budou vyhlášeni vítězové stejnojmenné soutěže, do které se zapojilo 12 škol z Hradce i okolí. O hudební a taneční doprovod se postarají děti ze ZUŠ Střezina. Výtvarné práce budou k zhlédnutí do 6. 10. Oblastní charita pořádá také výstavu fotografií Petra Macla s výmluvným názvem Hosté na zemi v Galerii Automat Studijní a vědecké knihovny Hradec Králové. Jeho autorské snímky plné příběhů, lidskosti a lásky zachycují životy lidí, kteří žijí na okraji společnosti. Fotovýstava bude zahájena vernisáží už v úterý 12. 9. a potrvá do 30. 9.

Na Pardubicku bude Charita prezentovat své služby v Pardubické nemocnici. Především rodiny s dětmi jsou pak zvány na Den otevřených dveří s bohatým programem v Rodinném centru DaR Luže v pátek 22. 9. a v Rodinném a vzdělávacím centru Holoubek Holice ve středu 27. 9. V tento den otevřou své dveře veřejnosti také odlehčovací služby Červánky v Třebosicích a v Mikulovicích, které pomáhají seniorům a jejich pečujícím rodinám.

Den otevřených dveří budou mít 27. 9. i ve Stacionáři sv. Františka v Rychnově nad Kněžnou, kde si návštěvníci mohou prohlédnout také výstavu výrobků hendikepovaných klientů a seniorů. V Červeném Kostelci tento svátek oslaví sportem (23. 9. Běh pro hospic) a přehlídkou rukodělných prací (7. - 13. 10. Šikovné ruce pro hospic). Den Charity a 25. výročí svého založení si koncertem připomenou Charity v Trutnově (21. 9. Michal Horák) a v Ústí nad Orlicí (15. 9. Prague cello quartet). Oblastní charita v Havlíčkově Brodě zase zve na první festival sociálních služeb ve městě Bez bariér jsme si blíž (15. 9.).

V rámci kampaně bude také charitním pracovníkům a dobrovolníkům udílena celostátní Cena Charity ČR, kterou tento rok obdrží i paní Milena Rousková z rychnovské Farní charity, dlouholetá obětavá pracovnice Stacionáře sv. Františka pro hendikepované.

Podrobný přehled akcí Charit v našich regionech naleznete na http://hk.caritas.cz/kalendar-akci/den-charity-2017/. Více o kampani také na http://www.charita.cz/o-charite/den-charity/.