Dobrovolnické centrum

Dobrovolníci píší skutečné příběhy

Oblastní charita Pardubice podporuje rodiny a osamělé lidi v nouzi. Profesionálním pracovníkům přitom významně pomáhají dobrovolníci, kteří chtějí být užiteční. Pomáhají dětem s domácími úkoly, povídají si se seniory a oživují dávné tradice. Umožňují klientům smysluplně vyplnit volný čas a pomáhají jim vrátit pocit důstojnosti a  společenské sounáležitosti.

Většina dobrovolníků se této činnosti věnuje pár hodin měsíčně, někteří ale i stovky hodin ročně. Odměnou jim je dobrý pocit, noví kamarádi a řada opravdových zkušeností. Největší odměnou za nezištnou pomoc jsou často bezprostřední reakce klientů - úsměvy, slzy dojetí a slova díků.

Kdo pomáhá?

Zapojují se studenti, pracující, nezaměstnaní i senioři.

Jak můžete pomoci?

Činnost dobrovolníků v Oblastní charitě Pardubice je velmi různorodá a existuje mnoho možností, jak se zapojit a pomoci. Záleží i na tom, co je Vám blízké, co sami rádi děláte nebo s čím máte zkušenosti. Oceníme, pokud sami přijdete s nápadem, jak se zapojit a pomoci našim klientům.

Foto: Dita Valachová

Hlavní oblasti zapojení dobrovolníků

• Společníci seniorů – dobrovolníci zpříjemňují čas klientům Odlehčovacích služeb Červánky prostřednictvím rozhovorů, čtením knih či procházkami.
  • Pomoc rodinám s dětmi – doučování sociálně znevýhodněných dětí v Pardubicích, Holicích, Dašicích, Sezemicích, Opatovicích nad Labem, Chrasti a dalších obcích.
  • Tříkrálová sbírkadobročinná akce, do které se může zapojit opravdu každý – děti, dospělí i senioři, jednotlivci, skupinky přátel i celé rodiny. Stačí kus odvahy a ochota pomáhat. Zajímá Vás to? Přečtěte si informace pro koledníky. Hledáme také dobrovolníky, kteří nám pomohou s výrobou kostýmů pro tři krále.
  • Další jednorázové akce – pomoc s organizací potravinové sbírky, benefiční výroby a prodeje adventních věncůcharitního plesu a dalších akcí.
  • Firemní dobrovolnictví – jsme zaregistrováni v projektu ZAPOJÍM SE. Zaměstnanci firem nám pomáhají například s údržbou zahrad a s výrobou adventních věnců.
  • Další možnosti spolupráce – sběr známek a jejich třídění, pomoc s administrativou, roznos informačních letáků, technická výpomoc (např. drobné opravy, posekání trávníku apod.), překlady do AJ.

Jak se přihlásit?

Přihlásit se můžete vyplněním jednoduchého formuláře nebo přímo u koordinátora dobrovolníků.

http://www.pardubice.eu/Děkujeme za podporu!

Naším posláním je každodenní péče o druhé bez ohledu na jejich náboženské vyznání. Služby se vzájemně doplňují a pomáhají uživatelům zajistit co nejlepší životní podmínky.

VÍCE NEŽ 20 LET POMÁHÁME LIDEM V NOUZI.

Chcete pomáhat s námi? Kontaktujte nás!

Mgr. Vojtěch Homolka Tel.: 775 296 842
caBw5-a7VX~mYZhaa8Ck82k84-rhTj vedoucí dobrovolnického centra, PR pracovník