Dobrovolnické centrum

Co je to dobrovolnické centrum?

Dobrovolnické centrum je příjemné místo, kde se setkávají lidé, kteří chtějí pomoci těm, kteří to potřebují.

Naše Dobrovolnické centrum má dva dobrovolnické programy akreditované Ministerstvem vnitra ČR.

Kdo je to dobrovolník?

Dobrovolník je složené slovo a vyjadřuje člověka, který má dobrou vůli. Takový člověk věnuje svůj čas, práci a lásku lidem, kteří jsou v nouzi a potřebují pomoc.

Oblastní charita Pardubice podporuje rodiny s malými dětmi, s babičkami a dědečky, ale také osamělé lidi v nouzi. Profesionálním pracovníkům přitom významně pomáhají dobrovolníci, kteří chtějí být užiteční. Pomáhají dětem s domácími úkoly, povídají si se seniory a oživují dávné tradice. Umožňují klientům smysluplně vyplnit volný čas a pomáhají jim vrátit pocit důstojnosti a  společenské sounáležitosti.

Další dobrovolníci šijí pláště na Tříkrálovou sbírku, udržují zahrady pro naše klienty, vyrábějí adventní věnce a věnují se mnoha dalším užitečným činnostem.

Většina dobrovolníků věnuje své činnosti několik hodin v roce, další pár hodin měsíčně, někteří ale i stovky hodin ročně. Odměnou jim je dobrý pocit, noví kamarádi a řada opravdových zkušeností. Největší odměnou za nezištnou pomoc jsou často bezprostřední reakce klientů - úsměvy, slzy dojetí a slova díků.

Kdo pomáhá?

Zapojují se studenti, pracující, nezaměstnaní i senioři.

Kromě jednotlivců nám v rámci Dobrovolnických dnů pomáhají i celé pracovní týmy z velkých firem (Česká spořitelna, Pojišťovna České spořitelny, ČEZ, ČSOB leasing, GMC Software, Staubli Systems, Vodafone a další).

Jak můžete pomoci?

Činnost dobrovolníků v Oblastní charitě Pardubice je velmi různorodá a existuje mnoho možností, jak se zapojit a pomoci. Záleží i na tom, co je Vám blízké, co sami rádi děláte nebo s čím máte zkušenosti. Oceníme, pokud sami přijdete s nápadem, jak se zapojit a pomoci našim klientům.

Foto: Dita Valachová

Hlavní oblasti zapojení dobrovolníků

• Pomoc rodinám s dětmidoučování sociálně znevýhodněných dětí v Pardubicích, Holicích, Dašicích, Sezemicích, Opatovicích nad Labem, Chrasti a dalších obcích. Pomoc při jednorázových akcích pro děti.
  • Společníci seniorů – dobrovolníci zpříjemňují čas klientům Odlehčovacích služeb Červánky prostřednictvím rozhovorů, čtením knih či procházkami.
  • Tříkrálová sbírkadobročinná akce, do které se může zapojit opravdu každý – děti, dospělí i senioři, jednotlivci, skupinky přátel i celé rodiny. Stačí kus odvahy a ochota pomáhat. Zajímá Vás to? Přečtěte si informace pro koledníky. Hledáme také dobrovolníky, kteří nám pomohou s výrobou kostýmů pro tři krále.
  • Další jednorázové akce – pomoc s organizací potravinové sbírky, benefiční výroby a prodeje adventních věncůcharitního plesu a dalších akcí.
  • Firemní dobrovolnictví – jsme zaregistrováni v projektu ZAPOJÍM SE. Zaměstnanci firem nám pomáhají například s údržbou zahrad a s výrobou adventních věnců.
  • Další možnosti spolupráce – sběr známek a jejich třídění, pomoc s administrativou, roznos informačních letáků, technická výpomoc (např. drobné opravy, posekání trávníku apod.), překlady do AJ.

Jak se přihlásit?

Přihlásit se můžete vyplněním jednoduchého formuláře nebo přímo u koordinátora dobrovolníků.

http://www.pardubice.eu/Děkujeme za podporu!

Naším posláním je každodenní péče o druhé bez ohledu na jejich náboženské vyznání. Služby se vzájemně doplňují a pomáhají uživatelům zajistit co nejlepší životní podmínky.

VÍCE NEŽ 20 LET POMÁHÁME LIDEM V NOUZI.

Chcete pomáhat s námi? Kontaktujte nás!